Sunday, 14 March 2010

Pitje konjaka




Ker je konjak elegantna pijača, ki se postreže poleg
elegantne hrane (kaviar, jastog, tartufi) je tudi
postopek pitja konjaka eleganten:


1. korak

Izberite kozarec za vino. Najprimernejši je sicer
kozarec v obliki tulipana, vendar zadostuje polkrožni kozarec.

2. korak

Natočite si majhen vzorec vašega priljubjenega konjaka (20 do 25 ml).

3. korak

Držite kozarec v dlani okoli 10 minut, da ogrejete konjak
počasi (kakšne druge metode ogrevanja ne pridejo v poštev,
saj se v takem primeru izgubi aroma).

4. korak

Poglejte na gladino konjaka in usmerite pozornost na njegovo
barvo. Barva izdaja njegovo starost: mlajši so svetlih,
starejši zlatih in najsterejši rdečkastih barv.

5. korak

Pomaknite nos proti robu kozarca in nežno vonjajte.
Vonj konjaka je ponavadi rožnat ali sadni, vendar
lahko prehaja iz mareličnega v orehov vonj.

6. korak

Umaknite nos in počasi zavrtite kozarec. Povonjajte še enkrat.

7. korak

Končno, pomaknite kozarec k ustnicam in naredite majhen požitek.
Pustite,da konjak počasi spolzi po grlu in da občutite kompleksno
strukturo te pijače. Mlajši konjaki bodo malce ostri, starejši
pa so bolj nežni. Pijte počasi, za večji užitek :)

VIR:
ehow.com, How to Drink Cognac Properly (dostop 14.03.2010)


Ker video pove več kot 1000 besed...